'Εξοικονομώ' με απλά λόγια

 

Το Πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' Οίκον' αποτελεί έναν τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια για τους Έλληνες πολίτες, με απώτερο σκοπό την ενεργειακή βελτίωση των σπιτιών τους.

 

Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

1. Να επισκεφθεί την κατοικία σας εντελώς δωρεάν και να σας συμβουλέψει -αρχικά- αν και με ποιον τρόπο μπορείτε να ενταχθείτε στο Πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' Οίκον'.

2. Να πραγματοποιήσει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση, στην οποία θα προτέινονται οι επεμβάσεις που χρειάζονται για να αναβαθμιστεί ενεργειακά η κατοικία σας (η αμοιβή μας επιδοτείται 100% από το Πρόγραμμα).

3. Να συντάξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για την ένταξη σας στο πρόγραμμα.

4. Να σας φέρει σε επαφή με τους αντίστοιχους προμηθευτές, οι οποίοι θα δώσουν γραπτή προσφορά για τις επεμβάσεις που θα πραγματοποιήσουν στο σπίτι σας (πχ εταιρεία κατασκευής κουφωμάτων θα σας δώσει γραπτή προσφορά για το κόστος της αγοράς και τοποθέτησης νέων -πιστοποιημένων ενεργειακά-  κουφωμάτων).

5. Να πραγματοποιήσει την δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, στην οποία θα επιβεβαιωθεί οτι αναβαθμίστηκε η ενεργειακή απόδοση της κατοικίας σας (η αμοιβή μας επιδοτείται 100% από το Πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' Οίκον').

 

 

Πρακτικά, τι μπορεί να βελτιωθεί ενεργειακά;

 

- Τα παλιά κουφώματα στο σπίτι σας που θέλουν αλλαγή γιατί επιτρέπουν στον κρύο αέρα να εισχωρεί τον χειμώνα και στον ζεστό αέρα το καλοκαίρι. 

- Η ταράτσα του σπιτιού σας (αν μένετε σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα τελευταίου ορόφου) που χρειάζεται επειγόντως θερμομόνωση. Και προσέξτε: όταν λέμε οτι η ταράτσα μας είναι 'μονωμένη', δεν εννοούμε το ασφαλτόπανο που έχει στρώσει ο μάστορας, διότι αυτό αποτελεί δεν αποτελεί θερμομόνωση αλλά υγρομόνωση. Η πλήρης αντικατάσταση των μονώσεων της ταράτσας σας επιδοτείται απο το 'Εξοικονομώ κατ οίκον'.

- Ο παλιός σας λέβητας που θέλει άμεσα αντικατάσταση. Εδώ μπορεί, αν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης/ες, να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου με ένα άλλο σύστημα θέρμανσης, όπως είναι η αντλία θερμότητας.

- Οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού σας μπορούν να προστατευθούν από το κρύο και την ζέστη. Γνωρίζετε με ποιον τρόπο; Με την επένδυση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, το οποίο όχι μόνο προστατεύει το σπίτι σας από το κρύο τον χειμώνα, αλλά δεν επιτρέπει στην ζέστη να εισχωρήσει το καλοκαίρι.

 

Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη οτι δεν χρειάζεται τα σπίτια (και γενικά τα κτίρια) να έχουν μόνωση, γιατί ο καιρός είναι μαλακός. Και όμως, ειδικά στην Ελλάδα που οι θερμοκρασίες μπορούν να έιναι από πολύ ηψηλές μέχρι και πολύ χαμηλές, είναι απαραίτητη η 'ενεργειακή θωράκιση' των κτιρίων μας. 

 

Ο βασικός κανόνας είναι: επενδύουμε στην 'ενεργειακή θωράκιση' των σπιτιών μας και ελαχιστοποιούμε την σπατάλη σε ενέργεια και χρήμα. Όλο αυτό με έναν ταχύτατο ρυθμό απόσβεσης, μιας και το Πρόγραμμα 'Εξοικονομώ κατ' οίκον' σας επιδοτεί έως και 70%.